Ερευνητικό έργο
Επιτόπιες έρευνες σε περιοχές που κατοικούνται από Τσιγγάνους κατά τη διάρκεια των ετών 1993-1997:
α. Άνω Λιόσια,
β. Ζεφύρι,
γ. Αγία Βαρβάρα.
2.Έρευνα στο νοσοκομείο ψυχικά πασχόντων της Λέρου το καλοκαίρι 1999.
3. Επίσκεψη και έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση στο πομακικό χωριό Πάχνη την άνοιξη 2001.
Συμμετείχα στον σχεδιασμό και την έρευνα Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαμονή των Τσιγγάνων στον Άγιο Αθανάσιο Σερρών που διενήργησε η «Χωροδυναμική. Περιβάλλον - Ανάπτυξη» το 2001.
Έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια Χαλκιδικής το καλοκαίρι 2002.
Διερεύνηση του λαϊκού πολιτισμού μέσα α. από ποιοτική ανάλυση κειμένων της προφορικής λογοτεχνίας και β. ερμηνευτικές προσεγγίσεις της χορευτικής συμπεριφοράς.
Διερεύνηση της σχέσης κινηματογράφου και πραγματικότητας μέσα από την ποιοτική ανάλυση φιλμικών κειμένων, καθώς και τη σχέση λογοτεχνίας, επιστήμης και κοινωνικής πραγματικότητας.
Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας του ερευνητικού προγράμματος «Πυθαγόρας» του ΕΜΠ (Σχολή Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών) «Ποδήλατο και περιβάλλον. Έρευνα των κοινωνικών, χωρικών, κυκλοφοριακών και θεσμικών προϋποθέσεων για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στις πολιτικές βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα» (2004-2006). Επιστημονικός υπεύθυνος ο αναπλ. καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. κ. Θ. Βλαστός, μέλη ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. κ. Γ. Σαρηγιάννης και κ. Ά. Λυδάκη.
9. Συμμετείχα στη μελέτη «Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Τρικκαίων», που διενήργησε η «Χωροδυναμική. Περιβάλλον - Ανάπτυξη», με επιτόπια έρευνα στις περιοχές Πύργος και Κηπάκι, όπου διαμένουν Τσιγγάνοι (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2007). Στην κοινωνική σύνθεση του Δήμου Τρικκαίων συμπεριλαμβάνονται και οι διαμένοντες σ’ αυτόν Τσιγγάνοι γι’ αυτό και οι συνθήκες διαβίωσής τους μελετήθηκαν με ποιοτική έρευνα με στόχο τη διατύπωση προτάσεων για την άρση του κοινωνικού και χωρικού τους αποκλεισμού.
Συμμετείχα στο έργο «Τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Σοφάδων, που διενήργησε η «Χωροδυναμική. Περιβάλλον – Ανάπτυξη», με επιτόπια ποιοτική έρευνα στην περιοχή που διαμένουν Τσιγγάνοι (Νοέμβριος 2007) προκειμένου να καταγραφούν οι συνθήκες διαβίωσής τους και να διατυπωθούν προτάσεις για την άρση του κοινωνικού και χωρικού τους αποκλεισμού.
Συμμετείχα στην έρευνα μεθοδολογίας σχεδιασμού συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας στη Ν. Σμύρνη με έμφαση στο ποδήλατο, 2008-2009 (επιστ. υπεύθυνος ο καθητητής του ΕΜΠ Θ. Βλαστός).
Σκοπός της μελέτης ήταν ο σχεδιασμός συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας στη Ν. Σμύρνη, η ένταξη του ποδηλάτου στο οδικό δίκτυο της πόλης και η προοδευτική λήψη μέτρων για τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου. Επιμέρους αντικείμενα του ερευνητικού προγράμματος ήταν η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού ιστού, η ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με το περιβάλλον και η δημιουργία συνθηκών που θα καταστήσουν τις μετακινήσεις με περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία άνετες, ευχάριστες και ελκυστικές.
Συμμετείχα στην έρευνα μέτρων εφαρμογής ενιαίου πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού. Εξειδίκευση της στρατηγικής της Ελλάδας για την αστική κινητικότητα με πιλοτική έρευνα σε περιοχές της Αθήνας 2008-2009 (επιστ. υπεύθυνος ο καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Βλαστός).
Σκοπός της έρευνας ήταν η διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για την εκπόνηση ενιαίων πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό έγινε συγκριτική μελέτη ελληνικών και ξένων ερευνών σχετικά με τον ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό, καταγραφή, αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και επιλογή των εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έγινε πιλοτικός σχεδιασμός σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και διαμορφώθηκαν οι σχετικές προτάσεις.
Σχεδιασμός υποδομής ποδηλάτου στα πάρκα Χωροφυλακής (σταθμός μετρό Κατεχάκη) και Ιλισίων και μεταξύ τους σύνδεση διαμέσου του Μητροπολιτικού πάρκου Γουδή, Πολυτεχνειούπολης και Πανεπιστημιούπολης 2008-2010 (επιστ. υπεύθυνος ο καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Βλαστός).
Στόχος ήταν η διερεύνηση των μετακινήσεων στις αναφερόμενες περιοχές, η έρευνα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η προκαταρκτική εξέταση γεωμετρικών χαρακτηριστικών και δικτύων κοινής ωφελείας και η δυνατότητα ανάπτυξης μιας διαδρομής ποδηλάτου σε ένα σύστημα υπαίθριων χώρων μιας αστικής περιοχής, όπως είναι η Αθήνα, καθώς και η προώθηση συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα.
«Έρευνα μεθόδων εφαρμογής για την προώθηση συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα – Ένταξη του ποδηλάτου στο Δήμο Χαλανδρίου – Στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του Ρεθύμνου στον τομέα των μεταφορών». Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών, Τομέας Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού. Χρηματοδοτούμενο από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας. Επιστημονικός υπεύθυνος: Θ. Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ (2008-2010).
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού διερευνήθηκε πιλοτικά η εφαρμογή συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας στο Χαλάνδρι και στο Ρέθυμνο με στόχο την υλοποίηση έργων που θα προωθούν τη μετακίνηση με ποδήλατο και σε άλλες περιοχές. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποτελείτο από δύο υποέργα.
15. Έρευνα για την υλοποίηση μεγάλου μήκους ποδηλατικών διαδρομών στην Αθήνα. Η περίπτωση της διαδρομής Κηφισιά – Φάληρο. (1. Νότιο Τμήμα: Φάληρο – Πλ. Ομονοίας 2. Βόρειο Τμήμα: Πλ. Ομονοίας – Κηφισιά). ΥΠΕΧΩΔΕ, 2009-2011 επιστημονικός υπεύθυνος: Θάνος Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ.
Στις διαδρομές που προτείνονται εξετάστηκαν οι κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, η γεωμετρία τους και τα διάφορα εφικτά σενάρια δημιουργίας υποδομής για ποδήλατο. Επίσης έγινε διερεύνηση της πολεοδομικής σκοπιμότητας των προταθεισών διαδρομών σε συνάρτηση με τη γεωγραφία των πόλων έλξης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ιστού.
16. Συμμετείχα στην πρόταση για την πανευρωπαϊκή μελέτη Study on Measures to promote the situation of Roma EU citizens in the European Union με επιστημονικό υπεύθυνο τον Adam Stein, αναλυτή στο Hungarian think-tank Political Capital, 2009.
Συμμετείχα μετά από ατομική πρόσκληση στον σχεδιασμό πανευρωπαϊκής ποιοτικής έρευνας με τίτλο «Six Gypsy Cultures – Studies of Socialization» (Growing up as Gypsy. Studies of Child Reading). Κύριος ερευνητής ήταν ο Csaba Pronai (PhD), Chairman of the Department of Cultural Anthropology στο Eötvös Loránd University of Budapest – Faculty of Social Sciences, και η έρευνα θα αφορούσε τους Τσιγγάνους σε έξι διαφορετικές χώρες, 2007.